Huis-tuin-keuken-terrorisme

15 september


Huis-tuin-keuken-terrorisme

Traditionele terroristische aanslagen maken plaats voor creatieve en geïmproviseerde handelswijzen. In onze infographic (juni 2017) valt op dat de handelswijze van aanslagen verandert. Bomaanslagen maken plaats voor vehicle attacks en knife attacks en doelwitten zijn soft targets.

Onderzoekers verklaren deze verandering van werkwijze aan de beschikbaarheid van wapens. Het wordt steeds moeilijker voor extremisten om aan wapens te komen waardoor men op zoek gaat naar alternatieve werkwijzen.

Naast vehicle attacks en knife attacks hoort ook de zelfgemaakte bom op deze lijst. Het internet voorziet in de informatie om zelf een explosief te kunnen maken. Er circuleren diverse handleidingen en de ingrediënten zijn online en in de winkel verkrijgbaar.

Het verraderlijk van huishoudelijke artikelen is het uiterlijk. Het ziet er namelijk zeer onschuldig uit. Een van de geraffineerde middelen is de snelkookpan. Een snelkookpan kan gebruikt worden om er brandbare vloeistof in te doen en de druk zo hoog mogelijk te krijgen. Zeven snelkookpanbommen werden in 2006 gebruikt bij een aanslag op een trein in Mumbai. Daarbij kwamen meer dan 200 mensen om het leven.

Alledaagse voorwerpen kunnen dus gebruikt worden om een explosief te maken. Deze voorwerpen zijn onschuldig, alleen de context is bepalend of het een dreiging kan zijn. Achtergebleven huishoudelijke artikelen op locaties waar veel mensen komen, daar is alertheid vereist.

Meer weten over extremisme, terrorisme en radicalisering. Kijk dan op www.360diversiteit.nl en volg een van onze unieke trainingen.